Як приготувати кекси на кислому молоці: ідеї з різними інгредієнтами

Зміст

Кекси на кислому молоці – це чудовий спосіб використати залишки цього продукту та створити ніжну, ароматну випічку. Завдяки кислому молоку тісто виходить м’яким, повітряним і приємно вологим. Крім того, кекси можна урізноманітнити, додаючи різні інгредієнти: родзинки, горіхи, какао, цукати тощо.

У цій статті ми розглянемо основний рецепт кексів на кислому молоці, а також варіації з різними добавками.

Традиційний рецепт кексів на кислому молоці

Інгредієнти :

  • 250 мл кислого молока
  • 2 яйця
  • 150 г цукру
  • 100 мл рослинної олії або 120 г розтопленого маргарину
  • 300 г борошна
  • 1 ч. л. соди (гасити не потрібно, оскільки її нейтралізує кисле молоко)
  • 1 пакетик ваніліну (за бажанням)

Приготування :

  • В окремій мисці змішайте яйця з цукром, збийте вінчиком до легкої піни.
  • Додайте кисле молоко та олію (або маргарин), добре перемішайте.
  • Всипте просіяне борошно та соду, перемішайте до однорідності.
  • Розлийте тісто у силіконові форми, заповнюючи їх на 2/3.
  • Випікайте при 180°C близько 20-25 хвилин до золотистого кольору (перевіряйте готовність дерев’яною паличкою).

Кекси виходять ароматними, з ніжною текстурою, і чудово смакують як самостійно, так і з варенням або глазур’ю.

Мафіни на кислому молоці

Інгредієнти :

  • 250 мл кислого молока
  • 2 яйця
  • 150 г цукру
  • 80 мл рослинної олії або 100 г розтопленого вершкового масла
  • 300 г борошна
  • 1 ч. л. соди або 1,5 ч. л. розпушувача
  • 1 пакетик ваніліну або 1 ч. л. ванільного цукру
  • Дрібка солі

Спосіб приготування :

  • У мисці збийте яйця з цукром до світлої піни.
  • Додайте кисле молоко та олію (або масло), перемішайте.
  • Окремо змішайте борошно, соду (або розпушувач), сіль та ванілін.
  • Поступово введіть сухі інгредієнти в рідку суміш, добре перемішуючи до однорідності.
  • Розлийте тісто у форми для мафінів, заповнюючи їх на 2/3.
  • Випікайте при 180°C близько 20-25 хвилин до золотистого кольору. Перевіряйте готовність зубочисткою.

Кекси на кислому молоці в силіконових формах

Інгредієнти :

  • 250 мл кислого молока
  • 2 яйця
  • 150 г цукру
  • 80 мл рослинної олії або 100 г розтопленого вершкового масла
  • 300 г борошна
  • 1 ч. л. соди або 1,5 ч. л. розпушувача
  • 1 пакетик ваніліну або 1 ч. л. ванільного цукру
  • Дрібка солі

Приготування :

  • У великій мисці збийте яйця з цукром до світлої піни.
  • Додайте кисле молоко та олію (або вершкове масло), перемішайте.
  • В окремій мисці змішайте просіяне борошно, соду (або розпушувач), сіль та ванілін.
  • Поступово введіть сухі інгредієнти в рідку суміш, добре перемішайте до однорідної консистенції.
  • Силіконові форми можна не змащувати, адже тісто легко виймається після випікання.
  • Розлийте тісто у форми, заповнюючи їх на 2/3 висоти (кекси піднімуться).
  • Випікайте в розігрітій до 180°C духовці близько 20-25 хвилин.
  • Дайте випічці трохи охолонути перед тим, як виймати її з форм.

Кекси на кислому молоці та маргарині з родзинками

Інгредієнти :

  • 250 мл кислого молока
  • 2 яйця
  • 150 г цукру
  • 100 г маргарину (розтопити)
  • 300 г борошна
  • 1 ч. л. соди або 1,5 ч. л. розпушувача
  • 100 г родзинок
  • 1 пакетик ваніліну або 1 ч. л. ванільного цукру
  • Дрібка солі

Спосіб приготування :

  • Залийте родзинки гарячою водою на 10 хвилин, щоб вони стали м’якшими.
  • Потім обсушіть їх паперовим рушником і злегка обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  • У великій мисці збийте яйця з цукром до легкої піни.
  • Додайте розтоплений маргарин, кисле молоко, ванілін і перемішайте.
  • Окремо змішайте борошно, соду (або розпушувач) та сіль.
  • Поступово додайте сухі інгредієнти в рідку суміш, добре перемішуючи, щоб не було грудочок.
  • В кінці додайте підготовлені родзинки і ще раз акуратно перемішайте.
  • Підготуйте форми для кексів (силіконові можна не змащувати, а металеві потрібно злегка змастити маргарином).
  • Випікайте у розігрітій до 180°C духовці приблизно 20-25 хвилин, доки верх стане золотистим.

Поради для вдалої випічки кексів

Використовуйте якісні інгредієнти

  • Борошно повинно бути просіяним, щоб тісто було легким і повітряним.
  • Яйця бажано використовувати кімнатної температури, щоб вони краще змішувалися з іншими компонентами.
  • Кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, сметана) додають ніжність випічці.

Дотримуйтеся пропорцій

  • У випічці точність важлива, тому краще зважувати інгредієнти на кухонних вагах або користуватися перевіреними рецептами.
  • Надлишок борошна може зробити кекси сухими, а зайва рідина – занадто щільними.

Не перемішуйте тісто занадто довго

  • Кексам потрібна легка, пухка структура, тому змішуйте інгредієнти швидко, тільки до однорідності.
  • Якщо перемішати занадто ретельно, глютен у борошні почне працювати, і тісто стане щільним.

Правильне наповнення форм

  • Заповнюйте формочки не більше ніж на 2/3, оскільки тісто піднімається.
  • Якщо заповнити форму повністю, кекси можуть перелитися через край.

Випікайте при правильній температурі

  • Зазвичай кекси випікають при 180°C.
  • Якщо температура буде занадто низькою, тісто не підніметься.
  • Якщо занадто високою – верх пригорить, а всередині залишиться сирим.

Як зробити кекси ще смачнішими

  • Додайте трохи лимонної або апельсинової цедри для аромату.
  • Використовуйте ванільний або мигдальний екстракт для насиченого смаку.
  • Зверху можна посипати цукровою пудрою, полити шоколадною глазур’ю або додати горіхову крихту.

Кекси на кислому молоці – це чудовий варіант швидкої та смачної випічки. Вони виходять ніжними, повітряними і можуть бути приготовані з різними начинками. Родзинки, какао, горіхи, яблука або сир – кожен може знайти варіант на свій смак.

Такий рецепт не лише допомагає використати кисле молоко, а й дозволяє експериментувати з інгредієнтами, створюючи щоразу новий десерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *