Кекси на кислому молоці – це чудовий спосіб використати залишки цього продукту та створити ніжну, ароматну випічку. Завдяки кислому молоку тісто виходить м’яким, повітряним і приємно вологим. Крім того, кекси можна урізноманітнити, додаючи різні інгредієнти: родзинки, горіхи, какао, цукати тощо.
У цій статті ми розглянемо основний рецепт кексів на кислому молоці, а також варіації з різними добавками.
Традиційний рецепт кексів на кислому молоці

Інгредієнти :
- 250 мл кислого молока
- 2 яйця
- 150 г цукру
- 100 мл рослинної олії або 120 г розтопленого маргарину
- 300 г борошна
- 1 ч. л. соди (гасити не потрібно, оскільки її нейтралізує кисле молоко)
- 1 пакетик ваніліну (за бажанням)
Приготування :
- В окремій мисці змішайте яйця з цукром, збийте вінчиком до легкої піни.
- Додайте кисле молоко та олію (або маргарин), добре перемішайте.
- Всипте просіяне борошно та соду, перемішайте до однорідності.
- Розлийте тісто у силіконові форми, заповнюючи їх на 2/3.
- Випікайте при 180°C близько 20-25 хвилин до золотистого кольору (перевіряйте готовність дерев’яною паличкою).
Кекси виходять ароматними, з ніжною текстурою, і чудово смакують як самостійно, так і з варенням або глазур’ю.
Мафіни на кислому молоці

Інгредієнти :
- 250 мл кислого молока
- 2 яйця
- 150 г цукру
- 80 мл рослинної олії або 100 г розтопленого вершкового масла
- 300 г борошна
- 1 ч. л. соди або 1,5 ч. л. розпушувача
- 1 пакетик ваніліну або 1 ч. л. ванільного цукру
- Дрібка солі
Спосіб приготування :
- У мисці збийте яйця з цукром до світлої піни.
- Додайте кисле молоко та олію (або масло), перемішайте.
- Окремо змішайте борошно, соду (або розпушувач), сіль та ванілін.
- Поступово введіть сухі інгредієнти в рідку суміш, добре перемішуючи до однорідності.
- Розлийте тісто у форми для мафінів, заповнюючи їх на 2/3.
- Випікайте при 180°C близько 20-25 хвилин до золотистого кольору. Перевіряйте готовність зубочисткою.
Кекси на кислому молоці в силіконових формах

Інгредієнти :
- 250 мл кислого молока
- 2 яйця
- 150 г цукру
- 80 мл рослинної олії або 100 г розтопленого вершкового масла
- 300 г борошна
- 1 ч. л. соди або 1,5 ч. л. розпушувача
- 1 пакетик ваніліну або 1 ч. л. ванільного цукру
- Дрібка солі
Приготування :
- У великій мисці збийте яйця з цукром до світлої піни.
- Додайте кисле молоко та олію (або вершкове масло), перемішайте.
- В окремій мисці змішайте просіяне борошно, соду (або розпушувач), сіль та ванілін.
- Поступово введіть сухі інгредієнти в рідку суміш, добре перемішайте до однорідної консистенції.
- Силіконові форми можна не змащувати, адже тісто легко виймається після випікання.
- Розлийте тісто у форми, заповнюючи їх на 2/3 висоти (кекси піднімуться).
- Випікайте в розігрітій до 180°C духовці близько 20-25 хвилин.
- Дайте випічці трохи охолонути перед тим, як виймати її з форм.
Кекси на кислому молоці та маргарині з родзинками

Інгредієнти :
- 250 мл кислого молока
- 2 яйця
- 150 г цукру
- 100 г маргарину (розтопити)
- 300 г борошна
- 1 ч. л. соди або 1,5 ч. л. розпушувача
- 100 г родзинок
- 1 пакетик ваніліну або 1 ч. л. ванільного цукру
- Дрібка солі
Спосіб приготування :
- Залийте родзинки гарячою водою на 10 хвилин, щоб вони стали м’якшими.
- Потім обсушіть їх паперовим рушником і злегка обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
- У великій мисці збийте яйця з цукром до легкої піни.
- Додайте розтоплений маргарин, кисле молоко, ванілін і перемішайте.
- Окремо змішайте борошно, соду (або розпушувач) та сіль.
- Поступово додайте сухі інгредієнти в рідку суміш, добре перемішуючи, щоб не було грудочок.
- В кінці додайте підготовлені родзинки і ще раз акуратно перемішайте.
- Підготуйте форми для кексів (силіконові можна не змащувати, а металеві потрібно злегка змастити маргарином).
- Випікайте у розігрітій до 180°C духовці приблизно 20-25 хвилин, доки верх стане золотистим.
Поради для вдалої випічки кексів

Використовуйте якісні інгредієнти
- Борошно повинно бути просіяним, щоб тісто було легким і повітряним.
- Яйця бажано використовувати кімнатної температури, щоб вони краще змішувалися з іншими компонентами.
- Кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, сметана) додають ніжність випічці.
Дотримуйтеся пропорцій
- У випічці точність важлива, тому краще зважувати інгредієнти на кухонних вагах або користуватися перевіреними рецептами.
- Надлишок борошна може зробити кекси сухими, а зайва рідина – занадто щільними.
Не перемішуйте тісто занадто довго
- Кексам потрібна легка, пухка структура, тому змішуйте інгредієнти швидко, тільки до однорідності.
- Якщо перемішати занадто ретельно, глютен у борошні почне працювати, і тісто стане щільним.
Правильне наповнення форм
- Заповнюйте формочки не більше ніж на 2/3, оскільки тісто піднімається.
- Якщо заповнити форму повністю, кекси можуть перелитися через край.
Випікайте при правильній температурі
- Зазвичай кекси випікають при 180°C.
- Якщо температура буде занадто низькою, тісто не підніметься.
- Якщо занадто високою – верх пригорить, а всередині залишиться сирим.
Як зробити кекси ще смачнішими
- Додайте трохи лимонної або апельсинової цедри для аромату.
- Використовуйте ванільний або мигдальний екстракт для насиченого смаку.
- Зверху можна посипати цукровою пудрою, полити шоколадною глазур’ю або додати горіхову крихту.
Кекси на кислому молоці – це чудовий варіант швидкої та смачної випічки. Вони виходять ніжними, повітряними і можуть бути приготовані з різними начинками. Родзинки, какао, горіхи, яблука або сир – кожен може знайти варіант на свій смак.
Такий рецепт не лише допомагає використати кисле молоко, а й дозволяє експериментувати з інгредієнтами, створюючи щоразу новий десерт.